Aktualitás dátuma: 
2017. július 13., csütörtök - 15:15

A sarkantyú nem játék, akinek van, szívesen elcserélné. Mit kell tudni a sarkantyúról? 

A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés.

 A sarok sarkantyú két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél, és a sarok talpi részén.

Hogyan alakul ki a sarokcsont sarkantyú?

Csontkinövések nyomás hatására a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont(ok) dörzsölik az izmo(ka)t. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következtében a környező szövetek begyulladhatnak.

Milyen különböző típusai vannak a sarok sarkantyúnak?

A hátsó sarkantyút megkülönböztetjük a sarokcsont sarkantyútól azaz a talpi sarkantyútól. A hátsó sarkantyú az Achilles-ín eredésénél alakul ki. Gyakran a cipő hátuljának nyomása miatt alakul ki, ami az Achilles-ín, illetve a nyáktömlők gyulladásához vezet. A sarokcsont sarkantyú a sarok talpi részén képződhet. Az olyan, lábboltozatot érintő deformitások, mint a bokasüllyedés és a lúdtalp, a talpon átívelő inak terhelésével, húzódásával járnak, ennek következtében különféle elváltozások alakulnak ki. Ilyen elváltozás például a keményedés, összenövés, összecsontosodás.

Milyen tünetekkel jár a sarkantyú?

A sarokfájdalom meglehetősen gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. A sarkantyúk fájdalmas elváltozások. A hátsó sarkantyú esetén a sarkantyú érintése nyomó jellegű fájdalommal jár. A rossz lábbeli viselése a terület kivörösödését és gyulladását okozza.

 Ezzel szemben a sarokcsont sarkantyúra a terhelés, megerőltetés hatására a sarok talpi részén jelentkező fájdalom utal. Az érintettek gyakran egy lépést sem tudnak megtenni fájdalom nélkül. Ha a sarkantyú tüneteit tapasztalja, mielőbb forduljon ortopéd szakorvoshoz vagy sportorvoshoz! Egyrészt, hogy megfelelő kezeléssel a fájdalmat mielőbb megszüntethessék, másrészt azért is, mert hasonló tüneteket okozhat törés, daganat és ciszta is, amelyek szintén mielőbbi kezelést igényelnek!

Hogyan diagnosztizálható a sarkantyú?

A tünetek már a csontkinövés láthatóvá válása előtt felléphetnek. A diagnózis röntgen vizsgálattal igazolható. MRT és szonográfia nem szükséges a diagnózis felállításához, ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzése abban az esetben tanácsos, ha felmerül más betegségek gyanúja, illetve, ha a röntgenképen egyértelműen nem igazolódik a sarkantyú, mivel az még nem ért el látható méretet.

Hogyan kezelhető a sarkantyú?

Panasz esetén nagyon fontos a pihentetés, ennek időtartama a fájdalom erősségétől függ. Mindkét sarkantyú típus esetén nagyon fontos a megfelelő, kényelmes lábbeli viselése, amibe talpi sarkantyú esetén speciális talpbetétek helyezhetők.

Milyenek a gyógyulás esélyei?

A gyógyulási esélyek elviekben nagyon jók. A sarkantyú problémája a népesség 10 százalékát érinti. Ezen esetek 95 %-ában konzervatív kezeléssel a tünetek megszüntethetők. Az érintettek 5 százalékánál viszont a konzervatív terápiák hatására nem mutatkozik javulás, ezért ebben az esetben műtétre van szükség. Nők körében az előfordulás jelentősen gyakoribb, mint férfiaknál. Az érintettek átlagéletkora 40 és 60 év közötti. A sarokcsont sarkantyú gyakoribb, mint a Haglund-sarok. Mit tehet a megelőzés érdekében? Tanácsok sportolóknak és nem sportolóknak egyaránt: Viseljen megfelelő lábbelit! Ne hordjon se túl magas, se túl lapos sarkú cipőt! Időnként tornáztassa meg a lábfejét!

Fotó: fersenspor.com

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: www.trainingsworld.com; www.sportgesundheit.eu, Magyar Sporttudományi Társaság)  

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/17674/hogyan-kezelheto-a-sa...

Fontos!  Sarkantyú esetében a Podiart által készített talpbetétek alaplapjai lyukasztásra keülnek. De csak az alaplapok. Erre kerül egy sarokemelő párna, majd egy microfiber borítás. Így a teljes talbetét nem kerül átlyukasztásra, és nem iritálja a sarok bőrét, viszont tehermentesíti a sarkantyú területét, ezzel enyhítve a panaszokat!

Ingyenes számítógépes talpvizsgálatra, az alábbi naptárban kérhet időpontot: 

Ingyenes bolti talpvizsgálat foglalás