Hallux valgus

E gyakori, sok ember életét megkeserítő elváltozásra még nem találtak jó magyar nevet. Az öregujj gacsos, azaz befelé, a kis¬ujj¬ak felé fordult helyzetét jelenti.

Kialakulása

A betegség úgy kezdődik, hogy a harántboltozat lesüllyed, a lábfej szétterül, emiatt az első és második lábközépcsont eltávolodik egymástól. A nagy¬ujj alappercén tapadó erős inak nem rövidülnek meg, ezért az öregujj¬at alapizületében megtörve, a kettes ujj felé és alá húzzák. A második ujj, helyet adva az öregujj¬nak, kalapácsujj¬szerűen deformálódik.

Tünetek

A befelé álló bütyök felett található kis nyáktömlő, a cipő irritációja miatt rendszeresen begyullad, néha el is gennyesedik. (Gyulladásmentes állapotban is igen fájdalmas, hát még ilyenkor.) A gyulladás ráterjedhet a környező csonthártyára. A lesüllyedt harántboltozat miatt a talp¬on fájdalmas bőrkérgesedés képződik. A kalapácsujj pedig önmagában is szörnyű (ld. alább).

Megelőzés

Igen fontos, hogy a hallux valgus és a kalapácsujj a harántboltozat süllyedése miatt jön létre, tehát az idejében alkalmazott talpbetét megelőzi a kialakulását.

Nyomásponti kép

A harántboltozat süllyedése miatt az előláb nem a normális helyen, hanem a III. lábközépcsont fejecsén (1.) és a sarkon támaszkodik a talajra. Emiatt a láb három helyett két ponton fekszik fel a talajra. Ez a bizonytalan talajfogás a lábszár és combizmok korai kifáradását okozza. A boltozat hiánya miatt elveszik a járás rugalmassága, könnyedsége. Ez pl. sportolók esetén különösen zavaróvá válhat. A láb szétterül, vagyis a lábközépcsontok legyezőszerűen eltávolodnak egymástól. Az I. ujj befelé fordul (3.), mivel a rajta tapadó erős ín befelé húzza. A lábujj alapja befelé irányuló göböt (2) képez, amit bütyöknek, hallux valgus¬-nak nevezünk.

A hallux valgus megelőzésében, a már kialakult elváltozás további romlásának megakadályozásában fontos szerepe van a jó talpbetét¬nek. A talpbetét tartós használata a boltozat regenerálódását eredményezheti. A fixált, elhanyagolt bütykösödés már csak műtéttel korrigálható. A műtét után pedig a talpbetét viselése, mondhatjuk kötelező.

 

 

Valgus -Pro Szilikonos bütyökvédő

Helyezze a lábújelválasztó párnát az I-II lábúj közé úgy, hogy a szilikonos bütyökvédő fedje a bütyköt. Igazítsa az eszközt a bütyökre. Anyaga lágy, rugalmas gélpárna, párnázza védi a bütyköt. Kézzel, meleg szappanos vízzel mosható, normál testhintőporral kezelhető. Cukorbetegek és keringési problémákban szenvedők használatával kapcsolatban kérjen tanácsot kezelőorvosától. Ne alkalmazza sebes bőrön, gyermekek elől el kell zárni.

 


Ha értintett a bütyök okozta problémában mindenképpen kérjen időpontot az ingyenes számítógépes talpvizsgálatra a 06 70 943 8838-as telefonszámon, vagy keressen minket a szaküzletünkben, vagy írjon üzenetet