Aktualitás dátuma: 
2020. február 24., hétfő - 14:00

1. helyen állunk a lábamputációk terén és ennek jelentős százaléka a cukorbetegség következménye.

Azért, hogy a jelenlegi, évente közel 4000 végtagvesztést csökkenthessük jelentős figyelmet kell, hogy kapjon a prevenció!

A cugorbetegeknél elengedhetetlen a lábak folyamatos ellenőrzése, óvása, ápolása.

Néhány jó tanács:

  • A lábak ápolása legyen a napi testápolás része, naponta lábmosás kézmeleg vízben, semleges szappannal, a lábujjak közének tisztítása, a lábáztatás kerülése.
  • Lábmosás után puha törölközővel itassa szárazra lábát, különös gonddal a lábujjak között. Használjon a családban mindenki külön törölközőt.
  • Minden lábmosás után alapos lábvizsgálat: seb, berepedezések, foltok hólyagok, körömelváltozások esetén forduljon orvoshoz! Ha a beteg nem éri el a lábát, rosszul lát, mozgáskorlátozott, kérje meg hozzátartozóját, szomszédját. Talp vizsgálatára használjon tükröt.
  • A bőr kiszáradásának megelőzésére használjon bőrtápláló, lábpuhító krémet.
  • Bőrkeményedések esetén ne használjon éles eszközöket, reszelőket, mert az ezek által okozott sérülések befertőződhetnek. Legalkalmasabb a habkő használata, melyet gyakran cserélni kell a gombás fertőzések elkerülése végett. Ne használjon tyúkszemtapaszt, mert kimarhatja az ép bőrt, sérülést okozva.
  • Minden nap tiszta, pamut, lehetőleg fehér és varrás nélküli zokniviselése ajánlott, ne legyen a szára erősen gumírozott, mert elszoríthatja a láb keringését.
  • A lábbeli legyen kényelmes, új cipő vásárlást délután kell lebonyolítani, mert ekkor a láb duzzadtabb, zoknival kell próbálni és az új cipőt fokozatosan kell betörni. A cipő legyen könnyű, puha, orra kényelmes, tágas, talpa ne legyen túl vastag, jól szellőzzön, ne ázzon be. A cipőt minden nap át kell vizsgálni,ne legyen benne kavics, betét ne legyen gyűrött. Diabeteses beteg soha ne járjon mezítláb sem strandon, sem az otthonában a sérülés veszélye miatt.
  • A lábujjak körmét gondosan, előzetesen felpuhítva, rendszeresen le kell vágni egyenesre, ügyelve arra, hogy ne vágjon bele a sarkaiba. Tompított végű, éles ollót használjon. Vastag, mycoticus körmök esetén segítséget kell kérni arra alkalmas személytől.

A Miskolci Talpcentrum kézzel készített talpetétet biztosít a cukorbeteg részére. Ezek a betétek három különböző, nagyon rugalmas és puha anyag együttes alkalmazásával, modulszerkezetek nélkül kerülnek kialakításra.

Ívekkel támasztja alá a boltozatokat, ezzel kizárva bármely vízhólyag, vagy hámsérülés kialakulását.

Cukorbetegek részére készült talpbetétekhez nem szükséges a számítógépes talpvizsgálat, ezek a betétjeink telefonon is megrendelhetőek. Tel: 06 70 943 8838

" Csak két láb kell.

Két olyan erős láb, amit nem tudnak kirugni alólad, vagy ha mégis, képes újra felkelni, lábra állni lépni egyet, leporolni magát és ezredszer is folytatni útját. Akkor is, amikor újra meg újra elgáncsolják, akkor is amikor már senki sincs ott, hogy támogassa.

Ne akarj mást, csak ezt!

Merd használni. Tudd, hogy elbír, hogy benne van a következő lépés. Hogy képes vagy a folytatásra! "

                                                                                                                                           Oravecz Nóra                                                     

 

Ingyenes bolti talpvizsgálat foglalás