REG Program - ORGANIC Mangosteen juice, HU-ÖKO-02, 473 ml (GB,H,D)
A mangosztán eredete
A mangosteen, magyarul mangosztán, egy Thaifödről származó gyümölcs, amelynek lelőhelyén is rendkívüli gyógyító erőt tulajdonítanak. Egy ősi legenda szerint, Buddha napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosztánt, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta. Az ázsiai emberek ezért a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsök egyikének tartják, amit az istenek gyümölcsének is hívnak.

Magáról a gyümölcsről
A mangosztán fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni. A szezonja májustól szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem. Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le. Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú. A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra egyaránt.


Kinek ajánljuk? 
Bárki fogyaszthatja, aki a természetes vitamin- és ásványi anyag utánpótlást részesíti előnyben.

Kiváló antioxidáns forrás 
Ebben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is. Különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz. A xantonok a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint 5-ször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több, mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik. Ami rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy 17 féle xanton vegyületet tartalmaz. Sajnos a tudomány még napjainkra sem bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére felhasználhatóak-e. De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem csak a tradicionális gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg és a mangosztán kiemelkedő hatásaira hívta fel a figyelmet.

Ahány nép, annyi felhasználási mód 
Indiában, Thaiföldön és Kínában a kéregből előállított készítményeket antimikróbás és parazitaellenes kezelésre használják. A növény adsztringens hatása miatt megelőzi a kiszáradást és az értékes tápanyagok kiürülését a gyomor-bélrendszerből hasmenés esetén. A Karib térségben teáját isszák fáradtság és rossz közérzet esetén. A brazilok pedig féregtelenítésre és az emésztés elősegítésére fogyasztják. Venezuelában parazitás bőrfertőzéseket kezelnek a gyümölccsel elkészített dunsztkötéssel.

Szupertáplálékok a 21. században
Az amerikai szakirodalomban honosodott meg és egyre terjed a szupertáplálék (superfood) kifejezés. Bolygónk legmagasabb tápanyag tartalommal rendelkező növényeit, gyümölcseit nevezzük szupertápláléknak. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb létfontosságú tápanyagokat, melyeket ilyen koncentrációban sehol máshol nem találunk meg. Jellemzőjük, hogy a közismert táplálékokhoz képest sokszor nagyságrendekkel több értékes mikrotápanyagot és egészségvédő anyagokat tartalmaznak, nagyon koncentrált formában. Nagyon fontos továbbá, hogy fogyasztásukkal nem tesszük ki szervezetünket mellékhatásoknak, hiszen a szupertáplálékok egyike sem tartalmaz az egészségre ártalmas összetevőket. A mangosztánon kívül ilyen szupertáplálék például még a gránátalma, a goji bogyó, a kék-zöld AFA-alga, de a sor még korántsem ért véget.

Felhasználási javaslat: Fogyaszthatja magában (napi 30 ml – 2 evőkanál) vagy keverheti vízhez vagy müzlibe is. Fogyasztás előtt felrázandó. Száraz, hűvös helyen tartandó! Felbontás után hűtőben tárolandó és 10 napon belül felhasználandó!

Tápanyagok 100 ml-ben NRV*
Energia 172 kJ / 41 kcal 2 %
Összes zsír 0,3 g 0,4 %
Telített zsírsavak 0 g 0 %
Szénhidrátok 8,7 g 3,3 %
Cukrok 8,7 g 9,7 %
Fehérje 0,3 g 0,6 %
0 g 0 %

*NRV: felnőttekre vonatkozó napi referencia érték.
Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára: 8 400 kJ / 2 000 kcal.

A BIO gazdálkodásból származó termékek fő előnyei:

  • Szintetikus vegyszer-maradékoktól mentes (ilyen például a gyomirtó, talajfertőtlenítő szer).
  • Hozzáadott színező-, tartósító- és adalékanyagtól mentes.
  • Hozzáadott ízfokozóktól és állagjavítóktól mentes.
  • GMO-mentes (genetikailag módosított élelmiszer).
  • Kutatások szerint a BIO-élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot és egészségvédő másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságból származóak.
  • Vásárlói tapasztalatok szerint a BIO-élelmiszer sokkal ízletessebb, mint a normál gazdálkodásból származó.
  • További információ a termékről 
    Összetevők: 100 % BIO Mangosztán (Garcinia mangostana) juice. 
    Száraz, hűvös helyen tartandó! 
    Nettó tömeg: 473ml