HIMALAYAN - Goji berry, 200 g (GB,H,D)

Vitamin- és ásványianyag forrás kiemelkedő antioxidáns tulajdonságokkal.
A Goji Berry-ről (más neveken: Lycium barbarum, farkasbogyó, kínai ördögcérna, líciumgyümölcs)
A "Goji" név egyet jelent az elragadóan édes ízű, skarlátvörös bogyóval. Növénytanilag a burgonyafélék családjába tartozik, és Lycium barbarum-ként ismert. Ez a bogyó páratlanul gazdag természetes tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. 

A gojit a Tibeti Fennsík és Belső-Mongólia között, a Ningxia síkságon termesztik vegyszerek nélkül, és kézzel szüretelik immár 2000 éve. A Himalájából lezúduló patakok a hatalmas Jangce folyóba torkollva érik el a Ningxia-síkságot, példátlan összetételű, ásványi anyagokban és más tápanyagokban dús vízzel táplálva a termőföldeket. Európába sokkal később jutottak el a hírek a farkasbogyóról, melyet azóta a természet multivitaminjaként emlegetnek. Ningxia földművesei szerint az időjárás körülményei, a szélsőséges klíma, a rendkívül nagy hőingadozás (-20 és +40 fok között), az ásványi anyagokban gazdag, alkalikus termőfölddel együtt felelősek a bogyó egyedülálló tápértékéért. A goji bogyók betakarítása nagy munkával jár. A goji gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, öt napig szárítják a napon, ezt követően gondosan szétválogatják.

Ha egy pillantást vetünk e kis gyümölcsbe, találunk benne:

  • 18 féle aminosavat; melyek szervezetünk fehérjéinek építéséhez nélkülözhetetlenek
  • természetes vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb egészségvédő tápanyagokat
  • antioxidánsokat, melyek hozzájárulnak a sejtvédelemhez a szabadgyökökkel szemben, és a szervezet teljes antioxidánskapacitásához


A XXI. század szupertápláléka Az amerikai szakirodalomban honosodott meg, és egyre terjed a szupertáplálék (superfood) kifejezés. Bolygónk legmagasabb tápanyag tartalommal rendelkező növényeit, gyümölcseit nevezzük szupertápláléknak. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb létfontosságú tápanyagokat, melyeket ilyen magas koncentrációban sehol máshol nem találunk meg. 
Nagyon fontos továbbá, hogy fogyasztásukkal nem tesszük ki szervezetünket mellékhatásoknak, hiszen a szupertáplálékok egyike sem tartalmaz az egészségre ártalmas összetevőket.

Felhasználási javaslat: Fogyaszthatja magában (egy marékkal – kb. 15-20 g), vagy keverheti salátákba, joghurtba, akár müzlibe is. Áztassa be forralt vízbe és fogyassza teaként, rágcsálja nyersen, tegye bele zabkásába, salátákba, vagy akár sült ételekhez is hozzákeverheti. Bármilyen recepttel kombinálható, bármihez ízletes lehet, ahol szárított gyümölcsre van szükség. 

Kiszerelés: a termék 10 adagot tartalmaz.
Energia és tápanyag táblázat:

Tápanyagok Mennyiség 100g termékben Mennyiség 15 g termékben NRV* %-a 100 g termékre
Energia 1464 kJ / 346 kcal 219,6 kJ / 51,9 kcal 17,3 %
Összes zsír 2,89 g 0,43g 4,1 %
Telített zsírsavak 0,66 g 0,1 g 3,3 %
Szénhidrátok 65 g 9,75 g 25 %
Cukrok 40,2 g 6 g 44,7 %
Fehérje 10,3 g 1,5 g 20,6 %
0,19 g 0,03 g 3,2 %

*NRV: felnőttekre vonatkozó napi referencia érték
Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal)

Nettó tömeg: 200 g