Aktualitás dátuma: 
2017. november 21., kedd - 18:00

A megfelelően kiválasztott melltartó megelőzi az egészségügyi problémákat!

 

Interjú dr. Hans-Ulrich Krüger-el az egyik legnagyobb németországi rehabilitációs központ vezető orvosával. Az interjút készítette az Anita Since 1886 munkatársa

 

Doktor úr szükséges-e egyáltalán a nőknek a melltartó viselése?

Dr. Krüger: Csak a fiatal, kismellű nők dönthetik el, akarnak-e melltartót vagy sem, de sportoláshoz már nekik is ajánlott egy jó sport melltartó viselése. Tény, hogy a fejlett ipari országokban a nők 90%-a esetében a melltartó a ruházatuk nélkülözhetetlen részévé vált. De rátérve a probléma lényegére: a nők többsége vagy rossz méretű, vagy nem megfelelően illeszkedő melltartót visel. Ebben az esetben a melltartó elveszíti összes előnyét és az egészséget kockáztató tényezővé válik!

Hogyan lehetséges, hogy a legtöbb nő annak ellenére, hogy rendkívül széleskörű a fehérnemű kínálat, sokféle méretválaszték kapható, mégsem visel megfelelő melltartót?

Dr. Krüger: Bizonyára egy részüknél a melltartó méretét nem a megfelelő méretvétel alapján határozták meg. Gyakori hiba olyan melltartó megvásárlása, ami a mell alatt túl bő. Sokan nem tudják, hogy a mellett nem csak a vállpánt tartja, hanem a mell alatti pánt is. Nem szabad elfelejteni, hogy a fehérnemű méret változik kortól, testsúly változástól, hormonális terápiától, sőt, menstruációs ciklus fázisaitól függően is.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a túl szűk vagy rosszul illeszkedő melltartó?

Dr. Krüger: Mindenek előtt váll környéki panaszokat, a vállöv, a váll és a nyak feszülését, fejfájást, a gerinc nyaki és akár az alsóbb részeinek fájdalmát is okozhatja. A keskeny, bevágó, rosszul elhelyezkedő vállpántok túlságosan nagy súlyt jelentenek a csuklyásizom és az egész vállízület szerkezetére, irritálhatják azt. A melltartó nem akadályozhatja a lapockák mozgását. Vállöv és nyaki gerinc problémák, illetve krónikus fej- és hátfájás esetén érdemes ellenőrizni, hogy a melltartó illeszkedése megfelelő-e.

A rosszul kiválasztott melltartó okozhat-e további egészségügyi problémákat?

Dr. Krüger: Mindenekelőtt megkell említeni a bőrproblémákat, főleg a mell alatti tájékon. Az USA-ban folyik a vita, hogy van-e kapcsolat a rosszul illeszkedő melltartó viselése és a mellrák kialakulása között. Erre nincs egyértelmű tudományos bizonyíték, viszont nincs ezen kapcsolatot kizáró vizsgálati eredmény sem.

Kulcs jelentőségű tehát az egészségügyi problémák megelőzése érdekében a jól illeszkedő melltartó kiválasztása?

Dr. Krüger: Pontosan. A jó melltartó képes megelőzni a hát, a váll és a nyaki gerinc problémákat, különösen a nagy mellű nők esetében. Megfelelő tornával kombinálva a jó melltartó segédeszköz az ilyen típusú megbetegedések megelőzésében.

Mi jellemzi az optimális melltartót?

Dr. Krüger: A vállpánt legyen megfelelően széles és párnázott. A mell alatti szegély legyen anatómiai formájú, rugalmas és kövesse a test mozgását. Ezek az elemek lehetővé teszik az optimális és egyenletes elosztását a test nagyobb felületére, ami biztosítja a mozgásszervek és a szövetek tehermentesítését. ezen kívül a fehérnemű anyaga legyen bőrbarát, káros anyagoktól mentes. De legyen a melltartó a legjobb minőségű is, ha rosszul választják ki, akkor egészségügyi kockázatot jelent.

Mit tanácsol a nőknek a melltartó vásárlás esetére?

Dr. Krüger: A melltartót mindig próbálják fel. Szánjanak időt a próbára, vizsgálják meg kritikusan, hogy a melltartó megfelel-e minden kritériumnak. Fehérneműt a legjobb olyan üzletben vásárolni, ahol megfelelően szakképzett eladók szolgálhatnak tanácsokkal. Minden alkalommal pontos méréssel kell meggyőződni a méret helyességéről. A melltartó levétele után meg kell győződni arról is, hogy nem maradtak-e irritációs nyomok a bőrön? A merevítőnek körbe kell vennie az egész mellet. Új melltartó kiválasztásánál hátul a középső kapcsot kell becsatolni, hogy maradjon meg egy szorosabb fokozat lehetősége arra az esetre, ha megnyúlik az anyaga. Ha egy melltartó már nem tart jól, egyszerűen le kell cserélni.

 

Érdemes tehát körültekintően vásárolni, ehhez nyújtunk segítséget Önnek A Nő Örök Egészségboltban, Miskolcon a Régiposta utca 16. szám alatt. 

Ingyenes mobil talpvizsgálat foglalás